SPIK gästade Söderhamn

I slutet av oktober gästades högstadieklasserna på Norrtullskolan av Håkan Axell från nätverket SPIK. Föreläsningarna handlade om hur viktigt det är att avstå från alkohol och droger i unga år.

Håkan-Axell-Söderhamn

 

 

 

 

 

Nätverket SPIK finns till för att främja nykterhet hos unga och har funnits i tio år. Under föreläsningen tog Håkan Axell upp olika orsaker som gör att man kan fastna i missbruk som ung, till exempel dysfunktionella familjeförhållanden eller grupptryck från kompisar. För att illustrera problemen berättade han om saker han själv varit med om.

– Om ni bestämmer er för att strunta i alkohol och droger när ni är unga kommer ni att få ett mycket bättre liv, sade Håkan Axell till ungdomarna som samlats i föreläsningssalen.

Han sa också att man kan känna efter igen när man fyllt arton och se om man fortfarande vill vara med. Men att det är bättre att ta beslutet då, när man är vuxen, i stället för att låta någon ta beslutet åt en via grupptryck när man är yngre. Han betonade också vikten av bra vuxna som kan fungera som förebilder.

Under vistelsen i Söderhamn föreläste han förutom på Norrtullskolan även på Staffansgymnasiet. Han tycker att han får mycket positiv respons efter föreläsningarna

– Vi har erfarenhet och kunskap i det här ämnet som vi försöker förmedla på ett sätt som berör. Det känns verkligen som att vi når fram till ungdomarna. Målsättningen är att det ska kännas tufft att vara nykter, att det är något man ska kunna känna sig stolt över, säger Håkan Axell.

Idag är det färre ungdomar än tidigare som i högstadie- och gymnasieålder dricker alkohol, och Håkan Axell menar att det beror på den starka motkultur som finns. SPIK och Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, är två exempel.

– UNF samarbetar vi med ibland, men vi arbetar på lite olika sätt. Vi är främst ett nätverk medan de är ett förbund.

Åene Hussein, i klass 7E på Norrtullskolan, var nöjd med föreläsningen.

– Den var bra! Vi diskuterar inte sådant här så mycket annars.

Ellen Almgren i tidningen Söderhamn-Kuriren

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*